Bookmark and Share

The Warner Stand

In 2017 MCC completed the first phase of its Masterplan for the redevelopment of Lord’s – the Warner Stand.

The stand was constructed in two off-seasons. In 2015-2016 the basement and seating tiers were built; in 2016-2017 the roof was constructed and the stand was fitted out. It was opened by HRH the Duke of Edinburgh on 3 May 2017.

The Warner Stand was the first stand to be developed for three principal reasons:

  • The old stand contained around 600 restricted view seats. The new Warner Stand has been designed to reduce this number to little more than 100 seats. It is impossible to eliminate all restricted view seats in anything other than a circular "bowl" style stadium.
  • There was a drastic need to improve the match-control and officials’ facilities within the stand. These have been described by ICC as the second worst in world cricket, and Lord’s was marked down on them when it bids for matches.
  • The Warner Stand is in the most constrained corner of the Ground, and the Club had to develop this area first while it still had good access through to the stand for construction traffic from No. 6 Car Park.

The new stand has 2,656 seats, and combines outstanding facilities with innovative architecture, and includes:

  • Two tiers of seating on a steeper gradient than the old stand, thus greatly improving sightlines.
  • A new match-control and match officials’ facility which will exceed ICC and ECB standards, making Lord’s a world leader in this area.
  • More amenities within the stand for Members and their friends, including a restaurant, three bars and catering facilities.
  • The relocation and incorporation of the retractable floodlight, to integrate the floodlight mast with the architecture to reduce the visual impact of the shaft.
  • Improved access to the stand, with inclusive facilities for all spectators and greater provision of seats for those with disabilities and mobility needs. In total, wheelchair positions and amenity seating with greater width, leg room or both, account for 4% of the overall capacity, which significantly exceeds conventionally accepted best practice.
  • Ground-source heat pumps to provide heating for water, and photovoltaic roof panels for electricity generation.
  • An environmentally friendly system that collects and recycles water.
  • "Green" or living walls to the rear elevation of the stand to create a softer garden wall effect for neighbours to view.
  • An enlarged basement, with waste sorting and storage facilities, which will reduce the need to collect waste from the stand during the course of a match day.

Providing cover to the new stand is a semi-translucent fabric roof, supported by cantilevered oak beams. This style of roof is the first of its kind in the country, and is reflective both of advances in timber technology and a modern preference for the use of sustainable, replaceable materials in architecture.

The fabric will ensure most spectators in the stand and all users of the restaurant benefit from both shade and a high degree of natural light.

The new stand can be seen as a microcosm of what MCC is trying to achieve with its Masterplan – an improved experience for all spectators, facilities that will put the Club in the best possible position to host major matches, improved circulation around the Ground, all within an iconic architectural environment.

The new stand becomes the first new Members’ Friends’ Enclosure to be built at the Ground since the Tavern Stand in 1967.


Share this page

Back to Top
Google+